Επικαιρότητα // Πολιτική
Ελλάδα προς ΔΝΤ: «Η έκθεση θα μπορούσε να είναι πιο ισορροπημένη σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη»
Υπερβολικά απαισιόδοξες χαρακτήρισε τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, στον απόηχο της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η ένσταση του Έλληνα εκπροσώπου εστιάζει κατά κύριο λόγο, στην αμφισβήτηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και στην επιμονή του Ταμείου για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Κατά τον ίδιο, ο οποίος μετέφερε τη θέση της Ελλάδος στο δ.σ. του ΔΝΤ, «η έκθεση υποτιμά τον αντίκτυπο αρκετών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εστιάζοντας περισσότερο στις καθυστερήσεις, τις αδυναμίες και σε ό,τι δεν έχει εφαρμοστεί, “αγνοώντας” τις οικονομικές επιπτώσεις 450 νομοθετημένων δράσεων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και «στην επιστροφή της Ελλάδας σε συνθήκες μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας».
Ειδική μνεία έκανε στη «μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη», προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ικανότητα παραγωγής υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλά πλεονάσματα και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας αποτελούν τα δύο στοιχεία, στα οποία εδράζονται οι αμφιβολίες του ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Όσον αφορά το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ψαλιδόπουλος εξήρε το εύρος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ενώ επέκρινε το Ταμείο, καθώς δεν τη θεωρεί «ισορροπημένη», υποστηρίζοντας ότι εστιάζει υπερβολικά σε ορισμένα ζητήματα, παραβλέποντας ταυτόχρονα τη «μεγάλη εικόνα».
Ορισμένα από τα παραδείγματα που επικαλέστηκε, σχετίζονται με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
«Η έκθεση θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει έναν πιο ισορροπημένο τόνο όσον αφορά τα επιτεύγματα και τον πιθανό αντίκτυπο αυτών στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» εξήγησε, χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές αρχές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η έκθεση δεν αναγνωρίζει πλήρως την πρόοδο και δεν αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο των ευρύτατων μεταρρυθμίσεων στο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας εκπρόσωπος εξέφρασε την έντονη αντίθεση της κυβέρνηση στη διατήρηση των μέτρων για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς «η αναθεώρηση τους δεν συνιστά αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας δεδομένου ότι είχε συμφωνηθεί εξαρχής ότι η αναστολή τους θα είχε προσωρινό χαρακτήρα».
ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου