ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Πριν από 44 χρόνια, οι Τούρκοι με πρόσχημα το ελεεινό και κατάπτυστο χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, εισέβαλαν στο νησί, το οποίο από το 1878 είχαν πουλήσει στους Άγγλους, και το οποίο μετά την αποχώρηση των Άγγλων το διεκδικούσαν και πάλι.
Για να κατανοήσουμε ωστόσο καλύτερα την τουρκική εισβολή θα πρέπει να ανατρέξουμε 18 χρόνια πριν από τα δραματικά γεγονότα, το 1956, όταν ο κύριος Νιχάτ Ερίμ, καθηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, υπέβαλε δύο υπομνήματα προς την κυβέρνηση Μεντερές.
Με τα υπομνήματα του 1956, ο καθηγητής Νιχάτ Ερίμ υπέδειξε στην κυβέρνησή του ότι η απαίτηση της Τουρκίας για την επιστροφή ολόκληρης της Κύπρου σε περίπτωση αποχώρησης των Βρετανών από το νησί δεν συγκέντρωνε καμία πιθανότητα διεθνούς υποστήριξης. Αντίθετα, εάν απαιτούσε διχοτόμηση, θα μπορούσε να την στηρίξει σε μια διεθνώς αποδεκτή και πολύ συμπαθή αρχή, εκείνη της αυτοδιάθεσης.
Χάρη στα υπομνήματα του καθηγητή Ερίμ, δηλαδή, η πολιτική της Τουρκίας πήρε έκτοτε μια απότομη στροφή και ζήτησε να εφαρμοστεί η αυτοδιάθεση ξεχωριστά για τους Έλληνες και τους Τούρκους της Κύπρου, πράγμα που οδηγούσε προς τη διχοτόμηση.
Έτσι η τουρκική διπλωματία άρχισε να υποστηρίζει ότι η ενδεχόμενη Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ΔΕΝ μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία διότι «θα παραβίαζε το δικαίωμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας για αυτοδιάθεση».
Ταυτόχρονα ο καθηγητής Ερίμ υποστήριζε ότι η ελληνική πλειοψηφία στην Κύπρο ήταν περιστασιακή και υπέδειξε στην κυβέρνησή του να ανατρέψει τα πληθυσμιακά δεδομένα με την εγκατάσταση χιλιάδων Τούρκων στο νησί.
Τις εισηγήσεις του καθηγητή Ερίμ, δεν τις υιοθέτησε μόνον η τουρκική κυβέρνηση Μεντερές, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να εξουδετερώσει κάθε ελληνική διεκδίκηση για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Στις αρχές του 1957 ο καθηγητής Νιχάτ Ερίμ επισκέφτηκε τη Λευκωσία, όπου ο τότε βρετανός διοικητής Χάρντιγκ τον συμβούλεψε μεταξύ των άλλων να στείλει η Τουρκία δέκα χιλιάδες μορφωμένους Τούρκους, προκειμένου να ενισχύσουν την τουρκική κοινότητα.
Δέκα χιλιάδες μορφωμένοι Τούρκοι δεν ήταν εύκολο να βρεθούν. Βρέθηκε όμως ‘ενας ικανότατος τουρκοκύπριος γιατρός και πολιτικός, ο Φαζίλ Κουτσιούκ, που διαμέσου του τύπου και των πολιτικών του οργανώσεων έκανε το παν για να διχοτομηθεί η Κύπρος στην γραμμή του 35ου παραλλήλου, ούτως ώστε το βόρειο τμήμα να ενωθεί με την Τουρκία και το νότιο με την Ελλάδα.
Έτσι από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 κι έπειτα, εδώ και 44 χρόνια, ο τουρκικός στρατός κρατάει διχοτομημένη την μεγαλόνησο, στην γραμμή του 35ου παράλληλου, όπως ακριβώς πρότειναν κάποτε ο Νιχάτ Ερίμ και ο Φαζίλ Κουτσιούκ, χάρη στην αφορμή που τους προσέφερε η ελληνική χούντα των συνταγματαρχών, ανατρέποντας τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση του Μακάριου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου